Asbestten Korunmak için Neler Yapılmalı?

12/9/20242 min read

Asbestten Korunmak için Neler Yapılmalı?

Kentsel dönüşüm kavramının hayatımıza girmesi ile birlikte asbeste bağlı rahatsızlıklarda da ciddi bir artış başladı. Geçmişte özellikle Anadolu bölgesinde köy ve yerleşim alanlarında sıkça kullanılan asbest mineralinin tekstil, çimento, kağıt, kimya, inşaat malzemesi, gemi, tren, izolasyon gibi farklı sanayi dallarında da kullanım alanı mevcuttu. Ülkemizde asbest üretimi ve kullanımı 31.12.2010 tarihinde yasaklanmış olsa da hala bina yıkım süreçlerinde birçok asbest vakası ile karşılaşılmakta. Asbest varlığı tespit edildiğinde asbest raporu adı verilen bir envanter rapor hazırlanarak asbest söküm işlemlerinin gerçekleştiği asbestli yapı durumlarında asbestten korunmak için neler yapılabilir sizler için hazırladık.

Asbestten Korunma Yöntemleri

  • Bir bina ya da yapıda asbest varlığından şüphe edildiğinde ilgili yapı ve malzemelerden numune alınarak laboratuvarda incelendiği bir envanter çalışması yapılmalı ve çalışmanın sonucuna bağlı olarak asbest varlığı doğru ise risk analizi yapılmalıdır.

  • Asbest varlığı doğrulandıktan sonra ilgili alanda çalışan işçi ve personel uyarılmalı, yayılan asbest liflerinin yaratabileceği sağlık riskleri anlatılmalıdır.

  • İlgili asbestli alanda asbest söküm çalışmalarının kontrollü bir şekilde yapılabilmesi için karantina bölgesi oluşturulmalıdır.

  • Oluşturulan karantina bölgesinin içerisine yeterli negatif basınç oluşturulmalı ve bu basınç karantina alanına eşit şekilde dağıtılmalıdır.

  • Karantina girişlerinde airlocklar kullanılarak personelin, ekipmanın ve atıkların giriş ve çıkışları kontrol altına alınmalıdır. Airlocklar ve bagloklar en az 1 m x 1 m x 2 m (yükseklik) olmalı, tek bir yönde, örneğin bir koridor boyunca sınırlandığı yerlerde, airlock ve baglocklar diğer yönde (örn., 0,8 m x 2 m x 2 m) uzatılmalıdır.

  • Personel için hijyen ünitesi dizayn edilmeli ve bu hijyen ünitesi karantinaya bitişik olarak hazırlanmalıdır.

  • Asbest Söküm Uzmanının içeriye giriş yapması zorunlu olmasın diye, karantina alanı içerisinde neler olduğunu görebilmesi için görüntüleme panelleri (kamera sistemi vb.) karantinanın duvarlarına takılmalıdır.

  • Söküm öncesi duman testi yapılarak karantina alanının sızdırmazlığı kontrol edilmelidir.

  • Çalışan ve personel mutlaka anti-statik özelliğe sahip koruyucu kıyafet giymeli, tam yüz koruyucu filtreli maske kullanmalı ve bağcıksız, tokasız direk ayağa geçirilebilecek şekilde tasarlanmış botlar / çizme giymelidir.