Asbestin Zararları Nelerdir?
12/9/20242 min read
Asbestin Zararları Nelerdir?
Asbest; çok yüksek ısılara, aşınma ve paslanmaya dayanıklı, elektrik geçirgenliği çok az ve erime noktası 1200°C’nin üzerinde olan kanserojen bir mineraldir. Asit ve bazlara karşı da direnci yüksek olan asbest sanayi başta olmak üzere birçok endüstri dalında kullanılmıştır. Ülkemizde asbest üretim ve kullanımı Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından 31.12.2010 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelikle yasaklanmış olsa da geçmişte kullanıma girmiş olan maddelerin asbest söküm, yıkımı, tamiratı, bakımı, geri dönüşümü sırasında asbeste iş yerlerinde hala maruz kalınmaktadır.
Asbest ve Zararları
Çok ciddi bir kanserojen madde olan asbest insan vücuduna solunum yolu ya da içme suyu yolu ile girebilir. Başta kanser olmak üzere birçok tehlikeli hastalığa sebep olan asbest sadece solunum ve içme suyu ile değik cilde nüfus etme yolu ile de insan vücuduna girebilir. Tekstil endüstrisi (lifler, kumaşlar, ipler) , çimento endüstrisi (saç, boru), inşaat malzemeleri endüstrisi (çimento ürünlerinin işlenmesi), kimya endüstrisi (boya dolgusu, dolgu materyalleri, sentetik reçine kompresyon kalıp materyalleri, termoplastikler, kauçuk ürünleri), izolasyon endüstrisi (ısı, ses ve yangın izolasyonu), kağıt endüstrisi (asbest kağıdı, karton), fren, debriyaj, balata üretimi, gemi yapımı ve vagon üretimi gibi farklı alanlarda kullanımı bulunan asbestin hastalık yaratabilmesi için maruz kalınan süre ve asbest lifinin yoğunluğu önemlidir. Kısa süreli asbest maruziyetlerinde hastalıkların ortaya çıkması uzun yılları alabilir. Ancak uzun ve yoğun maruziyet durumlarında hastalık hızlı bir şekilde kendini gösterebilir. Asbestin sebep olduğu en temel hastalıklar akciğer zarları arasında sıvı toplanması, kireçlenme, akciğer zarı kalınlaşması ve akciğer dokusunda bağ dokusu oluşumu gibi önemli hastalıklardır. Asbestin sebep olduğu hastalıkların listesi ise aşağıdaki gibidir:
Kalsifiye veya kalsifiye olmayan plevral plak (akciğer zarı üzerinde kireçlenme yapmış veya yapmamış lokal zar kalınlaşmaları),
Diffüz plevral fibrozis (akciğer zarında çepeçevre kalınlaşma),
Benign asbest plörezisi (akciğer zarları arasında iyi huylu su toplanması),
Asbestozis (akciğerlerde asbest toplanmasına bağlı sertleşme ve bozulma),
Yuvarlak atelektazi (akciğerde küçük sönmüş alanlar),
Mezotelyoma (akciğer zarı kanseri),
Akciğer kanseri.
Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansının (IARC) kanserojen maddeler listesinde “kesin kanserojen” tanımlanması ile 1. grupta sınıflandırılmış olan asbeste bağlı hastalıklar yüzünden her yıl dünya üzerinde yüz binlerce insan yaşamını yitirmektedir.