Asbest Söküm Nedir?
12/9/20242 min read
Asbest Söküm Nedir?
Çok eski yıllardan bu yana halk arasında ak toprak, çorak toprak, gök toprak, çelpek, höllük veya ceren toprağı gibi isimler ile bilinen asbest minerali kanserojen mineraller arasında geçen bir maddedir. Isıya, aşınma ve kimyasal maddelere karşı çok yüksek dayanıklılık özelliği gösterdiği için geçmişte birçok yapı ve inşaat malzemesinde kullanılmış olan asbest maddesi hem dünya ülkelerinde hem de Türkiye’de yasaklanmıştır. Ancak asbest her ne kadar kullanımı ve üretimi yasaklanmış bir madde olsa da geçmişte kullanılmış olan yapı ve malzemeler günümüzde hala varlığını sürdürmeye ve insan sağlığını tehdit etmeye devam etmektedir. Özellikle kentsel dönüşüm projeleri kapsamında yıkılan bina ve yapılarda rastlanan asbest maddesinin ortadan kaldırılabilmesi için asbest söküm çalışmalarına ihtiyaç duyulmaktadır. Asbest söküm uzmanları eşliğinde yapılan asbest söküm çalışmaları nedir, asbest sökümü nasıl yapılır gibi soruların yanıtlarını, yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Asbest Söküm Nasıl Yapılır?
Asbest maddesi; bina yıkımı ve onarımı yapanlar, gemi söküm sanayi çalışanları, elektrikçiler, çatı ustaları, tesisatçılar, maden işçileri, itfaiyeciler, demiryolu işçileri, araba tamircileri gibi meslek grupları için çok büyük risk taşır. Bu tip çalışan gruplarını ve yapı çevresindeki halkın kanser ve benzeri hastalıklarından korunabilmesi için varlığı tespit edilen asbest ile çalışmaya yalnızda asbest söküm, yıkım, tamir, bakım ve uzaklaştırma çalışmaları kapsamında izin verilmektedir.
Asbestli olduğundan şüphelenilen yapılarda öncelikle yapıda asbest olup olmadığı tespit edilir. Eğer yapıda asbest olduğu kesinleşirse ne tür bir çalışma yapılacağı, asbest yıkım/söküm işlemleri mi yoksa bakım onarım işlemleri mi yapılacak karar verilir. Asbest söküm kararı alınırsa asbest ile ilgili; asbestli malzemenin yeri, miktarı ve durumu belirlenir, malzeme etkileşimi sonucu insanları etkileyip etkilemeyeceği belirlenir. Asbest söküm çalışmaları başlatılmadan önce işveren; iş planı hazırlamak ve iş yerinin bağlı bulunduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne iş planı ile birlikte bildirimde bulunmakla yükümlüdür. İş planında ise mutlaka çalışanların ve çevre halkının sağlık ve güvenliğini korumak için yapılan risk değerlendirmesi çerçevesinde iş yerinde alınacak önlemler belirtilmeli; söküm çalışmaları esnasında kullanılacak metot, kullanılacak ekipmanın özellikleri, işi yapanların korunmaları ve arındırılmaları, işin yürütüleceği yer, ortamda veya yakınında bulunan diğer kişilerin korunması, işin çeşidi ve tahmini süresi, bina ve tesislerden bu malzemelerin uzaklaştırılması işlemlerine ilişkin hususlar gibi bilgiler yer almalıdır.